Historie

AV64

Het dorp Haarle heeft een rijke historie met betrekking tot atletiek. Halverwege de jaren ’60 was er al een atletiekvereniging met de toepasselijke naam AV64, waarin onderwijzers als de heer Weijkamp en Thien een belangrijke rol speelden.

Deze atletiekvereniging is in 1976 begonnen met het organiseren van een loop door de prachtige omgeving van het dorp Haarle. De eerste winnaars waren Gerard Nijboer uit Raalte en Els Hobert uit Haarle. Gerard Nijboer is later een internationale topatleet geworden met geweldige prestaties.

Rabocross

Na het opheffen van de atletiekvereniging heeft de “Stichting Jeugdraad Haarle” in 1981 het stokje overgenomen. De plaatselijke bank verbond haar naam aan dit hardloop evenement, dat vanaf toen de “Rabocross” heette.

Deze Rabocross werd een bekende en gewaardeerde hardloopwedstrijd in de omgeving. Dit kwam vooral door het prachtige parcours door bos en heide. Diverse heuvels moesten genomen worden en als het weer tegenzat moest je door de modder en blubber je eigen weg zien te vinden.

De Rabocross liep in de tijd al voorop met vernieuwingen. Waar tegenwoordig de mountainbikes vooraf gaan om het parcours aan te geven, deed de Rabocross dit al met een ruiter op een pony. Wel was het voor pony en berijder vaak hard werken om op de 10 km de voorste deelnemers voor te blijven.

Nadat  in 1996 de Rabocross onder bizarre omstandigheden was gelopen, besloot de organisatie te stoppen met dit 15 jaar oude evenement. Er kwamen steeds minder deelnemers, maar vooral het vinden van vrijwilligers werd een steeds groter probleem.

In de loop van de jaren bleef echter regelmatig de naam Rabocross vallen, als men tijdens een hardloopwedstrijd hoorde dat je uit Haarle kwam. Wat was dat zwaar, maar toch mooi. En vooral jammer dat er in Haarle geen loopevenement meer wordt georganiseerd. Dit heeft er mede toe geleid dat er met ingang van 2010 weer een loopevenement plaatsvindt in Haarle: de “Haarlerbergloop”.

 1e editie Haarlerbergloop, 2010

Een groepje enthousiaste Haarlenaren met een hardloopachtergrond stak de koppen bij elkaar en vond als “Werkgroep Haarlerbergloop”, ondanks de al wat gevorderde leeftijd van de leden,  onderdak bij de Jeugdraad Haarle. De werkgroep kreeg vervolgens van de beheerders van de Sallandse Heuvelrug (Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en Stichting Huis Berg) toestemming een uitdagend parcours uit te zetten op de Sallandse Heuvelrug. In samenwerking met AV Salland uit Raalte werd zo de eerste editie van de Haarlerbergloop op 14 november 2010 georganiseerd.

Deze editie trok meteen al ruim 300 lopers: 55 op de jeugdlopen (1 en 3,2 km) en 89 en 161 op de 5 en 10 km. Ze moesten maïsstoppels, modderige bospaden en steile hellingen overwinnen, maar konden ook genieten van de heide, fraaie vergezichten en lange afdalingen om flink snelheid te maken. De eerste editie van de Haarlerbergloop werd door de deelnemers als zwaar, maar bijzonder mooi ervaren. “Volgend jaar kom ik zeker weer lopen” werd er veelvuldig geroepen.

Haarlerbergloop na 2010

Dat bleek! In 2011 en 2012, toen de werkgroep Haarlerbergloop geheel op eigen kracht de organisatie ter hand nam, kwamen er zo’n 400 lopers. Dit aantal verdubbelde zich in 2013, toen de Haarlerbergloop in het “Sallands Crosscircuit” werd opgenomen. Sindsdien is het de best bezochte loop van dit circuit met jaarlijks ca. 700-1000 lopers, waarvan er zo’n 25% aan de jeugdlopen (1 en 2 km) meedoet.

Haarlerbergtrail

Om ook de echte duurlopers van dienst te zijn, wordt er vanaf 2016 ook een lange afstand trail georganiseerd. Deze wordt telkens gehouden op de zaterdag voorafgaand aan de Haarlerbergloop. In tegenstelling tot de zondagse loop is het een kleinschalige loop, waarbij nog minder het wedstrijdelement, maar het ervaren van de natuur voorop staat.

Corona-maatregelen

In het jaar 2020 konden de trail en cross niet doorgaan. De organisatie had lang het idee dat een kleine  trailrun wel veilig te organiseren zou moeten zijn. Helaas kregen we geen kans om dit te laten zien. In het jaar 2021 waren er nog steeds corona-maatregelen nodig.  Gelukkig kon de trail en cross wel doorgaan. Er waren geen prijsuitreikingen. Helaas konden de laatste 5 crosslopen van het Salland Crosscircuit niet doorgaan. Zo eindigde het cross-seizoen vrij abrupt.

Nieuw afstand Haarlerbergtrail

We zagen in 2022 een afname in het aantal deelnemers. Om toch net zo veel deelnemers te trekken voerden we een nieuwe afstand in, de 16 km. Hiermee trokken we net zo veel deelnemers als in 2022. We zijn benieuwd of deze lopers volgend jaar een langere afstand kiezen.