Hardloopweekend Haarle, ondanks aanpassingen erg geslaagd!

15 november 2021

Een hardloopevenement organiseren direct na de aanscherping van het corona-beleid, het blijkt te kunnen! Als organisatoren kijken we terug op een zeer geslaagd evenement en we zijn blij met de vele complimenten van de lopers en de vrijwilligers. Er heerste een gevoel van blijdschap en opluchting bij velen, omdat er gelukkig toch ‘gewoon’ weer gelopen kon worden. En natuurlijk, het weer en ook de herfstsfeer in het bos en op de heide werkten mee aan het goede gevoel. Vooraf hadden we diverse maatregelen genomen om het weekend veilig en ook volgens de regels te laten verlopen, zoals een verplichte corona-check bij de trail van zaterdag, catering buiten en het schrappen van een prijsuitreiking bij de wedstrijden van de zondag.  Op enkele uitzonderingen na,  was daar veel begrip en waardering voor.

De Haarlerbergtrail van zaterdag verliep zeer relaxed. Het maximum van 200 deelnemers werd net niet bereikt, nadat vrijdagavond een aantal lopers na de Corona-aanscherping afzegden. Ook waren er dit jaar geen lopers uit het buitenland. De 165 wél gestarte lopers kregen een door hoogteverschillen zwaar, doch goed beloopbaar parkoers van 22 of 30 km te overwinnen. Deze voerde over zandwegen en -paden van de Sprengenberg, de Holterberg, de Noetselerberg en tenslotte de Haarlerberg. Onderweg waren twee eet/drinkposten ingericht om de duurlopers van voldoende vocht en energie te voorzien. Daarvan werd goed gebruik gemaakt, hoewel er, vanwege het goede weer, minder warme dranken werden genuttigd dan in andere jaren. Start- en eindpunt was De Veldkamp, midden in Haarle, alwaar de lopers vooraf koffie en achteraf snert werd geserveerd. Hoewel het geen wedstrijd betrof, werd er flink doorgelopen. De snelste man op de 22 km, Rik Wemmenhove uit Nijverdal, deed er slechts 1 uur en 33 minuten over, terwijl twee vrouwen, Gonny Homma uit Heino en Irene Eektimmerman uit Raalte, deze afstand nog net binnen de 2 uur aflegden. Op de 30 km was Dianne Keur uit Zoetermeer met een onwaarschijnlijke tijd van 2 uur en iets meer dan 19 minuten de allersnelste. Ze werd echter nog voorafgegaan door een viertal mannen. Van deze kilometervreters was Edwin Wentink uit Enschede net wat rapper dan Eli Nahuis en Robin te Wierik (beide met Haarlese roots). Hij deed er nog 10 minuten korter over. Omdat het de vijfde keer was dat de trail is georganiseerd kregen alle deelnemers na afloop behalve de felicitaties een presentje van de organisatie.

De Haarlerbergloop van zondag met de afstanden 1, 2, 5 en 10 km, is een anders dan de trail een wedstrijdloop. De 2, 5 en 10 zijn onderdeel van het Sallands Crosscircuit dat vorige week in Raalte van start is gegaan. Met een totale deelname van 479 lopers werd de Haarlerbergloop minder goed bezocht dan in voorgaande jaren. Hoewel corona daar een grote rol in zal hebben gespeeld, lijkt het animo voor de ‘kortere’ wedstrijdlopen de laatste jaren sowieso wat af te nemen en deels te verschuiven naar de duurlopen. De hausse van de jaren 2013-2016, toen rond de duizend wedstrijdlopers in Haarle verschenen, lijkt een beetje over te zijn. Enerzijds jammer, maar naar die aantallen streven we niet echt. Een lichte toename als alles weer ‘normaal’ is, is echter wel wenselijk. Sowieso waren er minder mensen op de been, en daar hadden we ook bewust op aan gestuurd. We hebben zelfs overwogen om het nooddraaiboek van vorig jaar weer stal te halen. Daarin was een gespreide start opgenomen, zonder aanwezigheid van publiek, speaker, prijzen of catering. Zelfs dat kon toen niet doorgaan. Gelukkig was het nu ook niet nodig en was het toch nog een gezellig evenement, met veel aanmoediging en applaus van de aanwonenden en familie van de lopers die dit jaar vooral langs de route de benodigde ruimte vonden.

We hopen dat we volgend jaar weer een loopweekend  zonder beperkingen kunnen organiseren, waarin iedereen weer welkom is. Het wordt dan wel een week eerder, dus het eerste weekend van november. Schrijf maar vast op. Maar eerst nog de komende acht lopen van het Sallands Crosscircuit van dit jaar. Komende week de Schalmloop in Mariënheem. Lopen door het Boetelerveld, wat wil je nog meer!

Winnaars Haarlerbergloop 2021

Omdat ze geen prijs hebben gekregen, maar in hun categorie toch de snelsten waren, hieronder de winnaars van de 11e editie van de Haarlerbergloop:

1 km: Ninthe Cents, Famke Duteweerd, Wout Hofstee en Wout Blom

2 km: Yvet Heerink, Naëll Huijsmans, Tim Moes en Tristan de Haan

5 km: Linda Ooms, Mey Low, Luca Poppe en Jacob Kortland

10 km: Sarah-Lynn Reuver, Irene Kalter, Arne Mulder en Johan Kats